25 Kasım 2012 Pazar

CONTEMPORARY ISTANBUL 2012

"Contemporary Istanbul"
22-25 Kasım 2012
Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul; 55'i yurtdışı, 45'i yurt içi olmak üzere 100 çağdaş sanat galerisi ve 600 sanatçı ile beraber CI Dialogues Konferans Serisi, özel davetler, açılışlar, açılış ve kapanış partileri gibi yan etkinlikleri de sanatseverler ile buluşturdu.
Türk çağdaş sanatının yanında çevre ülkelere de ev sahipliği yapan Contemporary Istanbul, bu sene "New Horizons - Yeni Ufuklar" bölümünde Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden galerilere, sanatçılara, küratörlere, sanat eleştirmenlerine ve koleksiyonerlere yer verdi.
 
Bu yıl ki Contemporary Istanbul ziyaretimde genel anlamda baktığımda geçen yıla göre çarpıcı bir yenilik ile karşılaşmadım.
 
Kukla üzerinden yola çıkılarak üretilmiş eserler biraz daha yaygındı. Belli başlı klasikleşmiş sanatçılarımızın eserlerinin dışında, yeni nesil ve daha evvelden de izlediğim genç sanatçılarımız eserlerinde de kendini tekrara yönelik bir durum sözkonusu idi.
 
Dijital teknikler ile desteklenmiş ve üretilmiş eserlerde artış mevcuttu. Diğer bir yandan son dönemlerdeki yaygın olarak kullanılan; atık malzemeler üzerinden tasarlanmış trend halen sürekliliğini korumaktaydı.
 
Patricia Piccinini'nin; silicon, fiberglass, insan saçı v.b. materyaller ile tasarladığı eserler kanımca en çarpıcı çalışmalardı. Eserlerin üretiminde ; Silicon, fiberglass, insan saçı, kıyafetleri v.s. materyaller kullanılmıştı.
 
"Prone, 2011"
 
                          "The Coup, 2012"                "The Strenghth of One Arm, 2009"
 
Ansen "Microbigs" adlı kukla serisinde, meşhur film karakterleri tasarlanmıştı.
 
 
 
 
 Bruno Walpoth'un , büstleri de benzer tarzdaki başarılı çalışmalar arasında bana göre..
 
    
 "Trale Mie Dite&From Other Side"  
 
 
                                                        "Downside Up"
 
 Richard Stipl & Josef Zlamal, küçük ama detaylarda son derece ince detaylara sahip heykelcikleri görülmeye değerdi.
 

 
 Devrim Erbil, Mehmet Günyeli, Ahmet Güneştekin, Bedri Baykam, Seda Hepsev, Bahadır Baruter, Bahri Genç, Ozan Oganer v.b. sanatçılarımızın çalışmalarını yakından inceleme şansım oldu.
 
Devrim Erbil

Ozan Oganer

 Bahadır Baruter

 Seda Hepsev

 Mehmet Günyeli
  
Atık malzemeler ve karışık teknik üzerine sınırsız eser mevcuttu. Berna Türemen'in karışık teknik kullanarak tasarladığı, "Çakma Melekler" eserleri oldukça şirindi.
 
Berna Türemen, "Çakma Melekler"
 
 
Üç boyutlu eserler içerisinde Mario Mauroner'un yağlı boya ve doldurulmuş karga ile zenginleştirilmiş tablosu ilgi çekici idi.
 
Mario Mauroner
 
Her yıl ziyaret etmeyi ihmal etmediğim Contemporary İstanbul; birçok sanat eserini aynı anda gözlemleyebilmek, bakış açımı geliştirmek, sanatsal trendlerin yönünü izlemek adına son derece verimli bir ziyaret oldu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder